Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια και επίμονη λεπιδώδης δερματοπάθεια. Πρόκειται για μια συχνή νόσο του δέρματος, η οποία προσβάλλει κατά μέσο όρο το 2-3% του πληθυσμού. Προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Συνήθως εκδηλώνεται με ερυθηματώδεις πλάκες που καλύπτονται από χαρακτηριστικά λευκωπά λέπια. Τα πιο συνήθη σημεία εντόπισης της νόσου είναι οι αγκώνες και τα γόνατα, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί σε άλλες περιοχές, όπως τα νύχια και το τριχωτό της κεφαλής ή με άλλες μορφές, όπως ακροφλυκταίνωση και σταγονοειδής ψωρίαση.

Η νόσος δεν είναι μεταδοτική! Υπάρχει γενετική προδιάθεση και σημαντικός εκλυτικός παράγοντας είναι το στρες.

Θεραπεία

  • Τοπική αγωγή με κρέμες ενυδατικές – απολεπιστικές – φαρμακευτικές (κορτιζόνη – βιτ. D)
  • Φάρμακα από το στόμα: είναι πολύ αποτελεσματικά αλλά χρειάζονται χρόνια χορήγηση και στενή ιατρική παρακολούθηση (κυκλοσπορίνη – ρετινοειδή – μεθοτρεξάτη)
  • Βιολογικοί παράγοντες και anti-TNF παράγοντες: είναι ενέσεις που χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία και γίνονται περιοδικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του φαρμάκου. Είναι ισχυρά ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά χορηγούνται σε πιο εκτεταμένες μορφές ψωρίασης υπό στενή ιατρική παρακολούθηση.