Τα μαλλιά, για γυναίκες και άνδρες, αποτελούν δείγμα υγείας, ομορφιάς και δύναμης. Κάποτε η τριχόπτωση ήταν μόνο εποχιακή. Τα τελευταία χρόνια όμως, βλέπουμε όλο και περισσότερο κόσμο να τον απασχολεί η αραίωση του τριχωτού της κεφαλής, η οποία είναι επίμονη και δυσίατη. Οι αιτίες είναι πολλές! Σίγουρα ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το stress, η ελλιπής και κακή διατροφή επηρεάζουν αρνητικά. Όμως πολύ σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και η κληρονομική προδιάθεση (το γονίδια που κουβαλάει ο κάθε οργανισμός) και η ορμονική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Οι γυναίκες για παράδειγμα στην περίοδο της εγκυμοσύνης, έχουν πολύ καλή ποιότητα μαλλιών και τα μαλλιά δεν πέφτουν, ενώ λίγο μετά τον τοκετό αρχίζει μια επίμονη «τελογενής τριχόρροια», τα μαλλιά δηλαδή πέφτουν απότομα, λόγω της ορμονικής αλλαγής που συντελείται.

Για όλες αυτές τις καταστάσεις, χρειάζεται έλεγχος με εξετάσεις αίματος, εξέταση του δέρματος του τριχωτού και κάποιες φορές εκτελείται και το τριχοριζόγραμμα. Το τριχοριζόγραμμα είναι μια δύσκολη εξέταση, κατά την οποία αφαιρούνται περίπου πενήντα υγιείς τρίχες, βίαια, από την ίδια περιοχή του κεφαλιού, με ειδική λαβίδα που τις βγάζει με τη ρίζα τους και δεν τις σπάει. Αυτό πρέπει να γίνει από δύο σημεία του κεφαλιού και στη συνέχεια οι τρίχες με τους θύλακες τους τοποθετούνται σε διάφανη πλάκα και εξετάζονται στο μικροσκόπιο. Έτσι μετράμε, πόσες τρίχες από αυτό το δείγμα που πήραμε είναι σε «αναγενή» καλή φάση, πόσες σε «τελογενή» και πόσες είναι «δυστροφικές». Οι πληροφορίες αυτές μας είναι χρήσιμες για τη διάγνωση σε κάποιες δύσκολες μορφές αλωπεκίας, αλλά και για την παρακολούθηση της θεραπείας.

Η θεραπεία για την τριχόπτωση περιλαμβάνει τοπικές λοσιόν που πρέπει να εφαρμόζονται στο τριχωτό της κεφαλής καθημερινά και ειδικά προϊόντα περιποίησης για την καλύτερη συντήρηση του στελέχους της τρίχας και εξισορρόπηση της λιπαρότητας του δέρματος του τριχωτού. Επίσης, χορηγούμε συμπληρώματα διατροφής, αφού πρώτα γίνει εργαστηριακός έλεγχος για να διαπιστώσουμε τις ελλείψεις του κάθε οργανισμού και κάνουμε εξισορρόπησης των πιθανών ορμονικών δυσλειτουργιών. Σε δύσκολες μορφές «αλωπεκίας», εφαρμόζουμε μεσοθεραπεία σο δέρμα του τριχωτού με πολύ λεπτή βελονίτσα που «σπρώχνει» βιταμίνες και κορτιζόνη στην περιοχή των τριχικών θυλάκων.

Συνεργαζόμαστε με εξειδικευμένα κέντρα μεταμόσχευσης μαλλιών.