Οφείλονται στον ιό HPV και μεταδίδονται μέσω σεξουαλικής επαφής ή στο νεογνό από μητέρες με γεννητικά κονδυλώματα, κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Είναι η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη πάθηση και προσβάλλει εξίσου τις γυναίκες και τους άνδρες. Εκτιμάται ότι γύρω στο 50% με 70% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών θα προσβληθούν από τον ιό κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ωστόσο, τα κονδυλώματα θα εμφανιστούν μόνο στο 10% των ανθρώπων που θα μολυνθούν, εξαιτίας του αυτοπεριορισμού τους από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης της ιογενούς αυτής λοίμωξης και των δερματικών κονδυλωμάτων είναι ο μεγάλος αριθμός ερωτικών συντρόφων και το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εμφανίζονται συχνά στην περιοχή του αιδοίου, στην είσοδο του κόλπου, στο πέος, στο όσχεο, στον πρωκτό, στο περίνεο, στο εφήβαιο και στη βουβωνική χώρα. Σπανιότερα σημεία εμφάνισης των κονδυλωμάτων είναι τα χείλη του στόματος, η γλώσσα, η στοματική κοιλότητα, ο φάρυγγας και ο λάρυγγας.

Τα κονδυλώματα είναι συνήθως ασυμπτωματικά. Ωστόσο αν παρατηρήσετε τα παρακάτω:

● Μικρά, σαρκικά, καφέ ή ροζ πρηξίματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων σας
● Ένα σχήμα σαν το κουνουπίδι που προκαλείται από πολλά κονδυλώματα κοντά
● Κνησμός ή δυσφορία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων σας
● Αιμορραγία κατά τη σεξουαλική επαφή

Επισκεφθείτε μας για διάγνωση και λύση στο πρόβλημά σας.