Η απομάκρυνση του ανεπιθύμητου τριχώματος, είτε είναι παθολογικό, είτε απλώς υπερβολικό, από γυναίκες ή άνδρες, αποτελεί τον ευσεβή στόχο όλων των μεθόδων αποτρίχωσης.

Μια σύγχρονη, αποτελεσματική και γρήγορη μέθοδος, που γνωρίζει μεγάλη αποδοχή τα τελευταία χρόνια, είναι η αποτρίχωση με laser. Στηρίζεται στην αρχή της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης και το χρωμοφόρο – στόχος του είναι η μελανίνη.

Έχει μεγάλη σημασία η επιλογή του καταλληλότερου συστήματος laser και των αντίστοιχων παραμέτρων, για τον κάθε τύπο δέρματος και για κάθε ένδειξη, με σκοπό την επιλεκτική καταστροφή του στόχου, χωρίς όμως να προκαλείται βλάβη στην επιδερμίδα. Το ιδανικότερο δέρμα θα ήταν το ανοιχτόχρωμο (με χαμηλή περιεκτικότητα σε μελανίνη), που θα έφερε σκουρόχρωμες (με υψηλή περιεκτικότητα σε μελανίνη) τρίχες. Επίσης, όσον αφορά τη φάση ανάπτυξης της τρίχας, έχει σημασία να βρισκόμαστε στην αναγενή φάση (στην αρχή της ανάπτυξης).

ΠΕΡΙΟΧΕΣ: Οι γυναίκες ενδιαφέρονται να απομακρύνουν την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, σε περιοχές που φυσιολογικά δεν υπάρχει τελικό τρίχωμα, όπως είναι το πρόσωπο, το στήθος, η κοιλιακή χώρα, η οσφύ, οι γλουτοί, τα αντιβράχια. Επίσης, σε περιοχές που, για καθαρά αισθητικούς λόγους, η αποτρίχωση με laser θα τους προσφέρει μεγαλύτερη ευκολία και άνεση, όπως είναι οι μασχάλες, οι μηροί, οι κνήμες, η περιοχή του bikini.

Οι άνδρες για αισθητικούς ή και για επαγγελματικούς λόγους (αθλητές, μοντέλα), ενδιαφέρονται για αποτρίχωση στον κορμό (στήθος, πλάτη), στον αυχένα, στα ζυγωματικά, στη γραμμή του γενείου, τα αυτιά και σπανιότερα σε χέρια, πόδια και γλουτούς. Επίσης, τα άτομα που πάσχουν από ψευδοθυλακίτιδα του γενείου και θυλακίτιδες γενικά, βρίσκουν λύση στην αποτρίχωση με laser.

Η αποτρίχωση με laser είναι η καλύτερη λύση για άτομα που πάσχουν από κύστη κόκκυγα!

Θεωρητικά, οποιαδήποτε περιοχή του σώματος φέρει σκουρόχρωμο τρίχωμα, μπορεί να αποτριχωθεί με laser, σε ένα υγιές άτομο, αφού προηγουμένως έχουμε πάρει ένα καλό ιστορικό (παθήσεις ή φάρμακα που αντενδείκνυνται).

Οι ξανθές και οι άσπρες τρίχες δεν απορροφούν τη δέσμη φωτός του laser, κι έτσι δεν καταστρέφονται.

Η διάρκεια της θεραπείας, όπως και ο αριθμός των θεραπειών και τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των συνεδριών εξαρτώνται από την περιοχή που πρόκειται να υποβληθεί σε θεραπεία, καθώς και το συγκεκριμένο άτομο. Η ηλικία, η εθνικότητα, οι ορμόνες, το βάρος, η διατροφή, τα πιθανά φάρμακα που λαμβάνει ένα άτομο, είναι παράγοντες που επηρεάζουν.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Μας ενδιαφέρει να μην λαμβάνει φωτοευαισθητοποιά φάρμακα το άτομο που θα υποβληθεί σε laser (πχ ισοτρετινοϊνη) και να μην έχει φωτοεπιδεινούμενη πάθηση (πχ λύκος). Εάν υπάρχει εγκυμοσύνη, καλό είναι να αποφεύγεται το laser ειδικά στο 1ο τρίμηνο.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ LASER

ΠΡΙΝ:

 • Ενημερώνουμε τον ασθενή ότι πρέπει να αποφεύγει την ηλιοθεραπεία ή το solarium, τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες πριν τη συνεδρία.
 • Επίσης, δεν πρέπει να έχει χρησιμοποιήσει αποτριχωτικές μεθόδους που απομακρύνουν τη ρίζα της τρίχας, για 4-6 εβδομάδες πριν τη συνεδρία. Απαγορεύεται δηλαδή η ηλεκτρόλυση, το κερί, η χαλάουα ή το τσιμπιδάκι. Μπορεί να χρησιμοποιεί κρέμες αποτριχωτικές που αφαιρούν το ανεπιθύμητο τρίχωμα στην επιφάνεια του δέρματος.
 • Κατά την επίσκεψη θα πρέπει η περιοχή να είναι καθαρή και οι τρίχες να είναι κομμένες με ξυραφάκι ή ψαλιδισμένες μία-δύο ημέρες πριν, έτσι ώστε μόλις να φαίνονται.
 • Τα ρούχα να είναι άνετα ειδικά όταν πρόκειται για αποτρίχωση στο σώμα και τα εσώρουχα ανοιχτόχρωμα, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να απορροφήσουν τις ακτίνες του laser πχ στην περιοχή του bikini. Τα μαλλιά να είναι μαζεμένα πίσω όταν πρόκειται να κάνουμε laser στο πρόσωπο.
 • Ένα αίσθημα καψίματος μπορεί να υπάρχει, ειδικά σε κάποιες πιο ευαίσθητες περιοχές, πλούσιες σε νευρικές απολήξεις πχ άνω χείλος. Συζητούμε το ενδεχόμενο χρήσης τοπικής αναισθητικής κρέμας, η οποία πρέπει να εφαρμόζεται στην περιοχή, τουλάχιστον 1,5-2 ώρες πριν την συνεδρία, με κλειστή περίδεση.
 • Δεν πρέπει να έχει προηγηθεί χημικό peeling τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι τοπικές αγωγές για την ακμή, καλό θα είναι να σταματούν μια εβδομάδα πριν το laser.
 • Κατά την επίσκεψη θα πρέπει η περιοχή να είναι καθαρή και οι τρίχες να είναι κομμένες με ξυραφάκι ή ψαλιδισμένες μία-δύο ημέρες πριν, έτσι ώστε μόλις να φαίνονται. Τα ρούχα να είναι άνετα ειδικά όταν πρόκειται για αποτρίχωση στο σώμα και τα εσώρουχα ανοιχτόχρωμα, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να απορροφήσουν τις ακτίνες του laser πχ στην περιοχή του bikini. Τα μαλλιά να είναι μαζεμένα πίσω όταν πρόκειται να κάνουμε laser στο πρόσωπο.

ΜΕΤΑ:

 • Αμέσως μετά τη θεραπεία, τοποθετούμε μια κρέμα με αντιφλογιστικές ιδιότητες.
 • Τα ρούχα θα πρέπει να είναι άνετα, ώστε να αποφεύγεται η τριβή. Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο, αρκεί να μην χρησιμοποιήσει πολύ ζεστό νερό. Καλό είναι να αποφύγει τη θάλασσα, την πισίνα και τη σάουνα για 2-3 ημέρες.
 • Η περιοχή εφαρμογής του laser δεν πρέπει να εκτεθεί στον ήλιο τις πρώτες μέρες μετά την εφαρμογή και είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας.
 • Επίσης, για τις πρώτες ημέρες μετά την αποτρίχωση με laser είναι καλό να χρησιμοποιεί ο ασθενής μια ενυδατική, δροσιστική κρέμα, πολλές φορές την ημέρα, ώστε το δέρμα να επανέλθει γρηγορότερα. Αυτό ισχύει κυρίως για τις μεγάλες περιοχές, π.χ. πόδια
 • Όταν ο ασθενής φεύγει από το χώρο που εκτελέσθηκε η συνεδρία, το δέρμα είναι λείο και άτριχο. Όμως μετά από 5-15 ημέρες, ανάλογα με το βάθος των τριχικών θυλάκων, εμφανίζονται κάποια «μαύρα στίγματα», που στη συνέχεια φαίνονται να μακραίνουν . Πρόκειται για φυσιολογική κατάσταση. Είναι οι κατεστραμμένες ρίζες που αποβάλλονται σιγά-σιγά και μπορούμε να τις βοηθήσουμε να απομακρυνθούν χρησιμοποιώντας ειδικό σφουγγάρι ή κρύο κερί, αλλά όχι ξυράφι. Στη συνέχεια το δέρμα θα μείνει ολόλευκο και λείο για 4-8 εβδομάδες, οπότε και θα αρχίσει η έκφυση νέων λεπτότερων τριχών.